Proef De Wolden: vaker legen gft-container

  02 mei 2016

Om te voorkomen dat groente-, fruit- en vooral tuinafval in de ‘dure’ grijze kliko verdwijnt, start De Wolden een proef met het wekelijks legen van de gft-bak. De ervaring leert dat het aanbod van groen afval in het najaar veel groter is dan in de winter. Dit heeft alles te maken met het winterklaar maken van tuinen en het ruimen van blad. ,,Omdat we nu ook een aparte afvalcontainer hebben voor plastic, blik en melkpakken, krijgen mensen meer ruimte in de container voor restafval. En dan ligt het gevaar op de loer dat gft-afval in de grijze kliko belandt en daarvoor betalen we de hoofdprijs in Wijster”, aldus wethouder Jan van ’t Zand (Gemeentebelangen).

De proef met het wekelijks legen van de gft-container start 14 oktober en duurt twee maanden. Pakt deze proef goed uit, dan ligt het voor de hand dat de gemeente de groene container elk voor- en najaar vaker leegt. Daar staat tegenover dat de gft-kliko in de maanden januari en februari slechts eens per vier weken wordt geleegd. ,,Het geld dat we in de winter besparen, zetten we om in extra inzamelingen in het najaar”, aldus Van ’t Zand.

Tevens plaatst de gemeente honderd zogeheten bladkorven in de verschillende (buiten)dorpen. Vanaf 1 oktober kunnen mensen gratis hun tuinafval kwijt bij de milieustraat in Zuidwolde.